Blogg

Kjøp av kryptovaluta i Norge

Du, som alle andre har nok helt sikkert hørt om kryptovaluta. Kryptovaluta, som Bitcoin og Ethereum, har blitt stadig mer populært og det er mange som ønsker å investere i denne digitale valutaen. Det kan imidlertid være vanskelig å vite hvor man skal begynne, spesielt for nybegynnere. I denne teksten vil jeg derfor gi en guide til hvordan man kan kjøpe kryptovaluta i Norge og hvilke ting man bør tenke på før man investerer.

Hva er kryptovaluta?

Før du starter med å investere i krypto, så er det viktig å forstå hva kryptovaluta er. Kryptovaluta er en digital valuta som bruker kryptografi for å sikre transaksjoner og for å kontrollere produksjonen av nye enheter. Kryptovaluta er desentraliserte valuta som betyr at de ikke styres av noen sentralbank eller en annen finansiell institusjon.

Det betyr også at verdien av kryptovaluta kun bestemmes av tilbud og etterspørsel, noe som gjør at verdien av myntene endres hyppig. Kryptovaluta kan kjøpes og selges på digitale børser der man også kan oppbevare valutaen sin.

Hvis du er interessert i å investere i kryptovaluta, er det flere måter å gjøre dette på. Den vanligste måten er å kjøpe kryptovaluta direkte på en kryptobørs, som Coinbase eller Binance. En annen måte er å investere i verdipapirer som følger kursen til kryptovalutaen, for eksempel gjennom Nordnet eller Avanza.

Kjøp av kryptovaluta i Norge

Hvis kryptovaluta interesserer deg, så ønsker du kanskje å kjøpe noen selv? Kjøp av kryptovaluta i Norge kan gjøres på to måter: ved å investere i verdipapirer som eksponerer deg for kursendringene, eller ved å kjøpe den faktiske kryptovalutaen. Å investere i verdipapirer kan være enklere for nybegynnere og kan gjøres på samme plattform som aksjeinvestering. Ved å kjøpe den faktiske kryptovalutaen, kan du eie den og bruke spesialiserte kryptobørser som Coinbase, Kraken eller Binance for å gjøre kjøp.

Det beste alternativet for deg avhenger av personlige preferanser og erfaring. For nybegynnere anbefales det å bruke en plattform som tilbyr verdipapirinvestering eller muligheten til å kjøpe andeler av kryptovaluta. En nybegynnervennlig handelsplattform er Kraken, som tilbyr kryptohandel i tillegg til andre investeringsmuligheter og har blitt en populær plattform globalt.

Risikoen ved å kjøpe kryptovaluta

Det kan være både spennende og lønnsomt å investere i kryptovaluta, men det er også verdt å nevne risikoene forbundet med slike kjøp. Det føler nemlig større risikoer når du kjøper kryptovaluta, fordi man opplever ekstremt store svingninger i verdi og ting kan endres over natten.

Kryptovaluta åpner muligheten for stor avkastning, men også for store tap. Derfor er det viktig at man undersøker fordeler og ulemper med de forskjellige kryptovalutaene nøye. Hvilken valuta du kjøper kan nemlig ha stor betydning for hvor mye du vil tjene, og jo mer du kan om valutaen, jo sikrere kan du være.

Dette bør du vite:

  1. Kryptovaluta er høyrisikoinvesteringer og det er vanskelig å forutse fremtiden til de ulike valutaene.
  2. Det er et fåtall av kryptoinvestorer som blir rike på det. Det kan skje, men er ikke slik som i sosiale medier der «alle» blir millionærer på krypto.
  3. Gjør grundig research før du kjøper en kryptovaluta. Sjekk gjerne ut andres anbefalinger, men kjøp på grunnlag av egen viten.
  4. Hold personlig informasjon om deg selv privat, slik at det er mindre risiko for å bli hacket.
  5. Ha gjenre en diversifisert portefølje med flere typer krypto.

Betalingsmetoder for kryptovaluta

Du kan betale for krypto med en rekke forskjellige betalingsmetoder, som Mastercard eller VISA. Gebyrene på betalinger vil variere fra børs til børs. Du kan også ta i bruk bankoverførsel, eller betale indirekte med Vipps gjennom den norske kryptoplattformen Firi.

De mest populære kryptovalutaene

Det finnes tusenvis av kryptovalutaer der ute, men det er noen som er mer populære enn andre. På toppen av listen finner vi Bitocin og Ethereum.

Bitcoin er den mest kjente, mest populære og mest verdifulle kryptovalutaen. De aller fleste kjenner til denne, og det er mange finansielle institusjoner, store investorer og kjendiser som eier Bitcoin. I tillegg er det den Nordmenn handler mest med.

Ethereum er en god nummer to på lista, og kalles ofte «den neste Bitocin». Denne skjøt i været i 2021, og er den nest mest populære kryptovalutaen i Norge.

Skatt av kryptovaluta

Hvis du ønsker å kjøpe kryptovaluta så må du også være klar over skattereglene som følger med. Du må skatte av verdien walleten din har ved årsskiftet, som også betyr at du får skattefradrag dersom verdien har gått ned.

Dette var en introduksjonsguide til kryptovaluta, og nå er det opp til deg å låre deg mer om det spennende fenomenet før du investerer selv.