Boliglån

Når man skal kjøpe sin første bolig er det mange nye ting man skal lære seg, og det kan være ganske overveldende å bare finne frem til det beste boliglån i forhold til de ønskene og behovene man har, kombinert med den økonomien man har og det utgangspunktet man kommer med. Her får du informasjon om mange av de aller viktigste punktene når det kommer til boliglån, sånn at du ikke trenger å være i tvil om hva du skal se etter, tenke over eller kreve når du skal finne det beste lånet for deg og din situasjon.

Forbered deg på møtet med banken

Det er mange forskjellige boliglån å velge mellom. Når man skal kjøpe bolig for første gang kan det være lett å tenke at man bare skal møte opp i banken også finner man ut av resten sammen, men så enkelt er det ikke – og jo bedre du forbereder deg, jo bedre inntrykk vil banken ha av deg, og ikke minst vil prosessen bli så kort som overhodet mulig. Alt dette betyr at du kan kjøpe den nye boligen din raskere. Men hva skal du forberede eller tenke over før du møter banken for å snakke om boliglån – særlig når du skal kjøpe bolig for aller første gang?

Her er noen av de viktigste punktene:

  • Budsjettet ditt, både eksisterende budsjett og fremtidig budsjett inkludert lånet ditt
  • Oversikt over eventuelle eksisterende lån. Her er de vanligste lånene for eksempel studielån og billån.
  • Hvor mye du har i innskudd og dermed kan bruke som utgangspunkt for samtalen om boliglån. Dette kan også inkludere hvor mye du vil kjøpe bolig for, og hvor du ser for deg å kjøpe. Disse elementene henger nemlig ofte tett sammen og har en avgjørende innvirkning på lånet ditt.
  • Papirer fra skatteetaten om inntekter eller oversikt over regnskap og fakturaer hvis du er selvstendig næringsdrivende.

Start med et finansieringsbevis

Før man går på visning er det lurt å ha et finansieringsbevis – dette betyr at banken har gitt deg en garanti for at du kan få lov til å låne et visst beløp, og derfor stiller du til en eventuell budrunde med sikret lån og ikke forbehold om finansiering, og dette kan være avgjørende når det kommer til det å vinne budrunden eller ikke.

Sånn får du den beste renten på boliglånet

En god rente er alfa og omega når det kommer til å holde kostnadene dine nede – både i forhold til hva du skal betale til banken hver måned, og ikke minst hvor mye du totalt sett skal betale tilbake til banken på sikt. Noen ganger kan man få det beste boliglånet hos sin egen bank, men man er rett og slett nødt til å kontakte flere forskjellige banker for å finne ut av om det faktisk er sånn. Snakk derfor med flere banker og få dem til å gi deg et overslag over hva som vil være mulig for deg med de opplysningene du gir deg.

Velg deretter det beste lånet – basert på både renter, løpetid og ikke minst vilkår og betingelser for lånet.

Vær innstilt på å potensielt bytte bank

Selv om det hadde vært helt nydelig å få lån i banken sin og at det innebar de beste rentene og betingelsene er det ikke alltid sånn, og ofte kan man forhandle en bedre avtale med banken hvis man tilbyr seg å bytte bank. Noen ganger er dette også et krav fra bankens side. Ofte vil dette lønne seg hvis man kan få en bedre avtale og er ikke noe man burde se på som en negativ ting, men heller som en mulighet til å få bedre betingelser og mer fleksibilitet sammenlignet med den banken du i utgangspunktet hadde.

Forventninger og betingelser for boliglån

Når man skal ha boliglån er det noen ting man skal være klar over på forhånd, sånn at man kan være forberede på det møtet man kommer til å ha med banken om lån og ikke minst finansieringsbevis. Her er noen av de viktigste elementene, sånn at du kan danne deg et inntrykk av hva det kommer til å dreie seg om:

  • Samlet gjeld må ikke være mer enn fem gange samlet årslønn (brutto)
  • Man få lån opptil 85% av kjøpesummen på den boligen man vil kjøpe
  • Realkausjon eller sidesikkerhet kan aksepteres hvis man mangler egenkapital
  • Du må ha minimum 15% av kjøpesummen selv
  • I tillegg må du ha penger til omkostninger i egenkapital
  • Du kan også bruke sikkerhet i annen bolig som mulighet (for eksempel sikkerhet i foreldres bolig hvis du ikke har annen bolig selv)