Blogg

Det å låne penger er normalt

Et unødvendig press

Når det kommer til lån så har programmer som Luksusfellen satt et press på nordmenn om at det å låne penger er en skam. I samspill med en regjering som blant annet har gjort det nærmest umulig for de yngre å skaffe seg boliglån, så har i det hele tatt temperaturen rundt lån vært ganske så høy. Vi har i dag et ganske så anstrengt forhold til lån, og ofte ser vi på lån som er noe en bare har og ikke betaler tilbake. Det kan kanskje virke håpløst med et boliglån som varer i en periode over 30 år, men til slutt vil vi faktisk være gjeldsfrie.

Et forskudd på fremtidig formue

Selve grunnen til at vi blir innvilget lån er nemlig at banken stoler på at vi skal betale tilbake. Dette er en blanding av vår tidligere gjeld, inntekt og kredittvurdering. Banken stoler på at vi over de neste 30 årene ved et boliglån skal være i stand til å betale tilbake. Dermed er det absolutt ingenting å skamme seg over. Dessuten trenger de aller fleste, med mindre de har arvet millioner, et lån for å komme seg inn i boligmarkedet, få råd til bil og noen ganger selv for å komme seg gjennom enkelte deler av livet.

Vi trenger alle lån

Vi er nødt til å komme tilbake til sporet der det å låne penger var normalt. Tross alt er det å låne penger et sunt tegn for vår økonomi. Det betyr at folk har bra jobber og at bankene har troen på folks betalingsevne. Dessuten gir det muligheter for flyt av kapital, og dermed mye salg for bedrifter, som igjen fører til en økning i jobber. Lån er helt essensielt for samfunnet, og det er på tide at du slutter å skamme deg. Du trenger lån for å komme deg på beina rett og slett!