Blogg

Alle elsker kryptovaluta, men hvorfor?

Kryptovaluta er utrolig spennende, og det er veldig mange den siste tiden som er interessert i kryptoinvestering. Det kan være en god og interessant jobb å ha på siden. Da blir du mer kjent med kryptomarkedet, den internasjonale økonomien, og du har mulighet til å tjene gode penger.

Interessen for kryptovaluta

Det har blitt en enorm interesse for kryptovaluta, og det er det ulike grunner til. Vi vet blant annet at nordmenn eier kryptovaluta for mange milliarder, og slik er det rundt om i hele verden. De største kryptoekspertene er sikre på at dette er betalingsmetoden for fremtiden, at det er dette som blir hovedvalutaen vi betaler med. De har kanskje rett, og det er mange fordeler med kryptovaluta, som man ikke finner hos alminnelig fiatvaluta. Nå er det også mulig å bruke kryptovaluta flere steder i hverdagslivet.

Hva er så spesielt med det?

Til tross for den store suksessen og interessen, er det fortsatt mange som ikke helt skjønner hva som er grunnen til at vi skal begynne å investere i og bruke krypto. Fungerer det ikke godt med valutaene vi har i dag? For å svare på dette må vi først se på hva som skiller kryptovaluta fra for eksempel den norske kronen.

Kryptovaluta er desentraliserte valutaer, som betyr at de kun reguleres av tilbud og etterspørsel, og ikke videre av en nasjonal bank. Det er med andre ord hva “vi” er villig til å betale for den som setter prisen på en krypto. Det betyr også at transaksjoner er kostnadsfritt og momentant. Du trenger altså ikke å forholde deg til bankdager. Som kryptobruker er du også helt anonym, og transaksjoner du gjennomfører her kommer ikke opp hos banken du normalt bruker. I tillegg til å være desentralisert, så tar kryptovaluta bruk av en teknologi som kalles blockchain, som gjør det helt trygt å overføre penger. Her blir nemlig alle transaksjoner registrert i en slags offentlig bokføring, slik at ingen kan bli lurt, eller lure andre.

Ikke bare fordeler

Dette høres jo ut som paradis, og hvis du lærer om krypto for første gang kan det virke rart at vi ikke alle bruker det. Likevel finnes det noen ulemper som man bør være obs på, særlig hvis man ønsker å investere i det. Kryptovaluta er kjent for å svinge stort. Verdi, og det kan være risikabelt å investere i. ser man på Bitcoin for eksempel, så har den alt i alt økt enormt mye, fra å være verdt nær null, til å nå være verdt over 410.000 kr. Likevel har den i perioder sunket enormt, og mange har sett seg skeptiske til investeringene de har gjort. Den sank blant annet stort i 2017 og 2018, men mange holdt på myntene sine like vel. Verdisvingninger som dette ser man ikke i vanlige valuta, fordi de reguleres av banken.

Det finnes med andre ord både fordeler og ulemper med kryptovaluta, men det er ingen tvil om at dette er det nye store, og at vi helt klart vil se mer av krypto i fremtiden.