Blogg

Slik kan du beregne lånet

Å ta opp et lån kan virke skremmende for noen, men i virkeligheten er det helt ufarlig dersom du er klar over vilkårene. Det aller viktigste med et lån er at du har råd til å betale tilbake pengene, og at du undersøker de forskjellige typene slik at du kan finne det riktige for deg.

Når du skal søke lån er det viktig å sette av tid til å beregne kostnader. Det kan du gjøre med en lånekalkulator, som er en nyttig programvare for alle som skal ta opp lån.

Juster nedbetalingsperioden

Med en lånekalkulator er det lettere å se hva lånet helt reelt vil koste deg. Den fungerer slik at du taster inn hvor mye du vil låne, og hvor lang nedbetalingsperiode du ønsker. Deretter får du opplyst terminbeløpet, som er summen du skal betale hver måned. Ved å justere nedbetalingsperioden kan du se hvordan prisen på lånet endrer seg. Det er alltid ønskelig å ha så kort nedbetalingsperiode som mulig, slik at prisen på lånet ikke blir skyhøyt.

Vær obs på renter

Det er rentene som vil bidra til å gjøre lånet kostbart, og disse kan variere stort. I en lånekalkulator kan du enkelt få et overblikk over hvordan rentene endrer seg med nedbetalingsperioden. Du vil ofte få lavere renter på for eksempel bolig-, bil- og båtlån, sammenliknet med usikrede lån som forbrukslån og minilån.

Husk å alltid undersøk kravene og vilkårene for lånet du ønsker å søke om, og bruk gjerne en lånekalkulator for å regne ut den reelle prisen.