Blogg

Slik får du bedre råd i hverdagen

Penger og økonomi er noe som alle har et veldig personlig forhold til. Og selv om det er noe vi faktisk deler på en eller annen måte, så er det likevel noe vi snakker utrolig lite om. I noen kulturer er det rett og slett ufint å snakke om penger. Og selv om det kanskje er et tema det blir snakket litt for lite om, er det faktisk utrolig viktig at vi gjør det. Nøkkelen til god personlig økonomi er nemlig kunnskap, og det å kunne speile seg i, eller få råd av, venner og familie er noe av det som kan ta den personlige økonomien vår til et nytt nivå. I denne artikkelen skal vi snakke litt mer om hvordan du får bedre råd i hverdagen.

Det å leve etter et budsjett er noe vi i teorien vet er smart, og det er det virkelig. Problemet er bare at det ofte blir sett på som veldig kjedelig, eller til og med noe som kanskje føles litt overveldende. Grunnen til dette er at mange ikke klarer å holde budsjettet sitt, og dette er det noen grunnleggende feil vi gjør som har skylden i. Her skal vi gå igjennom noen av dem, sånn at du kan få bedre råd i hverdagen og et mer realistisk budsjett du faktisk kan holde.

01 Sett av penger til det du faktisk bruker penger på

Når vi setter opp budsjettet vårt, er det litt for lett å bare tenke på faste utgifter, men det å faktisk sette av penger til det vi rent faktisk bruker penger på er utrolig viktig. Mange liker å spille spill som poker, roulette eller andre spill på nett, noen liker å gå ut å spise, mens andre synes det å gå på ridning eller andre aktiviteter er viktig. Få det inn i budsjettet!

Det å velte budsjettet sitt handler nemlig ofte om at man bruker penger på ting man pleier å bruke dem på, men ikke har tatt det med i beregningen. Gjør det, og lag plass til å kose deg.

02 Sett av penger til uforutsette utgifter

Noe av det som gjør at vi sprenger budsjettet vårt, er at vi bruker for mye penger på ting som føles som at de skjer ut av det blå, eller skjer sjeldent nok til at vi ikke planlegger for det. Men sett i løpet av et år er det sannsynlig at en av disse tingene skjer i snitt på månedlig basis, så det å planlegge for det er noe av det som gjør at du kan holde hodet over vannet.

For da har du alltid pengene når du trenger dem!

03 Husk alle småtingene

Det er ofte de små tingene vi glemmer når vi lager oversikt over økonomien vår som velter budsjettet. Hvilke ting har du i hverdagen din som du kanskje har glemt å inkludere? Under finner du noen eksempler.

  • Netflix
  • Trening
  • Spotify
  • ICloud
  • Månedskort på bussen
  • Takeaway på travle dager
  • Og alt det andre vi ofte glemmer