Blogg

Om kryptomining

Kryptomining, eller utvinning av krypto, er vår tids digitale gullgraving. Det innebærer å bruke en datamaskin til å løse kryptografiske oppgaver, og dermed få betalt i kryptovaluta. Fordelen er at datamaskinen gjør all jobben selv, så det eneste du må gjøre er å sette i gang programmet. Men, ting som høres for godt ut til å være sant er som oftest ikke helt sant, og det er tilfellet også her – kryptomining går langsomt, krever en særdeles kraftig maskin, og har ingen garantier for suksess.

Som en kryptominer trenger du først og fremst et dataprogram. Eksempler på disse kan være CGMiner, Awesome Miner og MultiMiner. Programmene har ulike fordeler og grunner til å unngå dem, som fleksibilitet, brukervennlighet og bruksområder. I tillegg fungerer noen av programmene best på visse operativsystemer som Windows, Linux eller iOS. Det er også viktig å forsikre deg om at programmet du velger støtter plattformen du vil utvinne kryptovaluta fra. Det er med andre ord mye å lære seg, og mye å sette seg inn i, om man ønske å prøve lykken innen kryptomining. Men, om man kommer seg forbi de første hindrene, kan det fortsatt i dag være en lønnsom prosess.

Hva er kryptomining

Så hva er egentlig kryptomining? Svaret er i stor grad teknisk, og består av en del fremmedord og uttrykk. Kryptomining er prosessen som gjør at ny kryptovaluta, for eksempel Bitcoin, kommer i sirkulasjon. Det sørger også for at nye transaksjoner blir bekreftet av det aktuelle nettverket, og er en kritisk komponent i vedlikeholdet og utviklingen av blockchainens «hovedbase».

Selve utvinningen skjer ved at en kraftig datamaskin løser et ekstremt komplekst matteproblem – men datamaskinen er ikke alene om jobben. Mange datamaskiner på et nettverk kobles opp mot det samme «problemet», og jobber samtidig for å knekke koden. Den første maskinen som klarer det, blir tildelt den neste «blokken» (Bitcoin-block) og dermed starter hele prosessen på nytt. En blokk, i dette tilfellet, er et permanent lager der informasjon lagres, og når blokken er blitt skrevet kan den ikke endres eller fjernes. Denne kjeden med blokker fortsetter i det uendelige, og derav har vi uttrykket blockchain.

Kan kryptomining være lønnsomt?

Utvinning av krypto skjer tilfeldig. Datamaskinen som treffer riktig sekvens, og utløser den nesten blokken, blir belønnet. Men sjansen for å treffe riktig er liten, og er derfor ingen stabil inntektskilde. I kryptovalutaens gylne dager var sjansen større for å tjene penger på utvinning, selv ved bruk av en ordinær datamaskin, men i disse dager er det mange som vil ha en bit av kaken. Når mange deltar er det flere som må dele på godene, og derfor blir utbyttet mindre. De fleste som gjør business ved kryptomining i dag bruker spesiallagde maskiner som kan koste flere titallstusen kroner.

Husk også på å sammenlikne utgiftene opp mot inntektene, da kryptomining trekker mye strøm. Alt i alt kreves det mye tid og tålmodighet for å utvinne krypto, men om du først er i gang, tar datamaskinen av seg det meste! Merk at hvis du skulle prøven lykken selv, vil du ha større sjanse for suksess med en av de mindre kryptovalutaene, enn for eksempel med Bitcoin, der toget allerede har gått for de fleste av oss.