Blogg

Gode økonomiske tips til studenter og unge voksne

Som ung voksen er det mye å tenke på. Kanskje har du tatt deg et friår og har jobbet og reist litt. På et tidspunkt skal man flytte ut, begynne å studere, betale leie og alt det voksenlivet innebærer. Med mindre du har skaffet deg en studiejobb, så lever du nå på studielånet som for mange så vidt dekker husleia. Det kan dermed være vanskelig å spare penger til fremtidige formål.

Du er ikke alene om å finne det vanskelig å spare penger. Spesielt som student eller ung voksen kan det være vanskelig å spare penger. Det kan virke som om utgiftene er mange og inntektene er få. Har du tid og kapasitet til en studiejobb ved siden av skolen vil det være lettere, men det er det ikke alle som har. I denne artikkelen skal vi gi deg noen gode tips på veien, som forhåpentligvis vil gjøre det litt lettere.

Tenk på fremtiden

Selv om livet virker viktigst akkurat nå er det også viktig å huske på at det kommer en dag i morgen. Studietiden og 20-årene er en viktig del av livet, men det er samtidig viktig å huske på at det kommer en tid etter studietiden også. For mange er som sagt lommeboka så og si tom og det kan derfor være vanskelig og både spare penger, men også å få råd til faste utgifter i hverdagen. Mange tenker derfor at et ekstra lån kan være en god ide. For noen vil dette være en god løsning, men det er viktig at du tenker på kreditt. På et tidspunkt vil du ønske å ta opp et boliglån og da er det viktig at kredittsjekken din er på plass.


Derfor er det lurt å rådføre seg med en bank eller med familie før man signerer en låneavtale. Kanskje er det også en ide å heller prøve å kutte ned på utgifter før man tar noen flere lån enn studielånet. Det er også viktig å påpeke at studielånet ditt ikke påvirker kreditten, dermed er ikke studielånet et lån du trenger å bekymre deg for. Likevel er det en god ide å passe på at man står i alle fag slik at deler av lånet kan gjøres om til stipend. Så blir det hvert fall litt mindre å nedbetale senere.

Kan aksjesparekonto være en metode for deg?

Når det kommer til sparing, er det mange gode måter å spare på. Er du kanskje en av dem som heller vil sette av et større beløp med en gang fremfor å spare litt hver måned? Da kan aksjesparekonto være du noe du kan vurdere. Aksjesparekonto er en super måte å spare på dersom du har et beløp du ikke trenger med det første. Dermed kan du la pengene stå å vokse, fremfor at de står stille på en sparekonto. Det er likevel viktig å påpeke at du ikke er garantert noen avkastning. Avkastningen vil også være lavere enn på investering i aksjer, men samtidig er også risikoen for å miste pengene lavere.