Blogg

Aksjer for nybegynnere

Du har kanskje lenge vurdert å begynne med investering, men det er noe som alltid stopper deg. Kanskje tenker du at du må lese deg opp bedre før du vil begynne eller kanskje leter du etter «riktig tidspunkt»? Det er nemlig slik at det er ikke noe som heter riktig tidspunkt og du trenger heller ikke vite alt om aksjer før du begynner med investering.

Det finnes veldig greie og enkle tips du kan ta med deg som nybegynner som vil gjøre investering enklere. I denne artikkelen skal vi gi deg en liten guide til hvordan du enkelt kan starte ditt investeringseventyr. Her får du noen gode tips som absolutt er verdt å ha med seg før du begynner.

Personlig økonomi og valg av plattform

Først og fremst er det viktig at du har kontroll og oversikt over din egen økonomi. Det anbefales ikke å begynne med investering i aksjer eller fond før du har kontroll over økonomien din. Grunnen til at dette er så viktig er fordi du lettere vil kunne se hvor mye du har råd til å investere og ikke minst hvor mye du eventuelt har råd til å miste. Det anbefales også at du ikke investerer alt overskuddet du har, men også lar et beløp ligge igjen om en økonomisk bøffer dersom det skulle dukke opp noen uforutsette kostnader. På den måte kan investeringen bli noe du lærer av og noe som er positivt for deg, ikke noe som gjør at du ikke kan betale utgiftene dine.

Etter en titt på den personlige økonomien er det viktig at du finner deg en plattform der du kan drive med investering. Dette kan enten være en plattform online, en app, banken eller hos en aksjemegler. Her er det viktig at du selv tenker på hva du har behov for, hvor mye veiledning du vil ha og også hvor mye du er villig til å betale i gebyrer. Det vil for eksempel som oftest være høyere gebyrer hos en banke enn hos en online plattform.

Hvor skal du begynne?

Når du handler med aksjer Norge er det også en god ide å starte med å investere i noe som er ganske sikkert, for eksempel hos Apple eller Google. På den måte kan du få kjenne litt på hvordan det føles å kjøpe aksjer og du kan også få litt inntrykk av hvordan markedet fungerer. Det er jo slik at du lærer mens du holder på og det kan derfor være greit å prøve seg litt frem dersom du ønsker å drive investeringene dine på egenhånd.

Dersom du er usikker på om du skal velge å investere via en forvalter eller megler eller investere på egenhånd så er det verdt å huske på at de fleste online plattformer der ute har veldig gode hjelpemidler. For eksempel er det en funksjon som heter CopyTrader. Denne funksjonen lar deg kopiere investeringer som profesjonelle investorer gjør, slik at du rett og slett gjør samme investering som dem.